Testimonial image

Gaslighting este o formă de abuz psihologic prin manipulare prin care agresorul își deziluzionează victima făcând-o să se simtă instabilă, nesigură de propria realitate. Termenul provine din opera lui Patrick Hamilton, intitulată „Gas Light”, din anul 1938, în care un soț face tot posibilul să-și convingă soția că aceasta își pierde mințile.

Gaslighting este o tactică care funcționează, în primul rând, datorită naturii relației dintre abuzator și victimă. În majoritatea cazurilor, victima își pierde încrederea în sine, iar în cele mai grave dintre cazuri, își pierde cu totul sănătatea mentală.

Acest proces se realizează treptat, astfel că victima nu este conștientă de ce se întâmplă. Persoanele care manipulează folosindu-se de această tehnică sunt persoane care au, la rândul lor, tulburări mentale.

Există diverse tehnici prin care persecutorul poate alege să acționeze asupra victimei. Cel care manipulează se poate folosi de orice tactică care îi poate asigura slăbirea barierelor emoționale ale victimei cum ar fi să-și acopere intrigile cu gesturi romantice, să ofere semnale mixte de respingere urmate de idealizare a relației, cu scopul de a-și confuza partenerul.

Cele trei stadii progresive ale gaslighing-ului sunt:

1.     Neîncrederea – victimele vor simți confuzie la adresa comportamentului contradictoriu al agresorului, ajungând să creadă că poate ele sunt cele care au înțeles greșit. Exemple de acest fel pot include afirmații „nu am făcut așa ceva, îți imaginezi tu lucruri”;

2.     Apărarea – victima se angajează în conflict, încercând să-și apere punctul de vedere;

3.     Depresia – victima acceptă acuzațiile agresorului și poate încerca chiar să-și revizuiască comportamentul pentru a restabili armonia în relație.

În funcție de stadiul în care se află, victimele pot resimți emoții negative puternice precum frustrare, anxietate, dezorientare, disperare, extenuare și, în final, învingere. Ultimul stadiu poate corespunde cu simțul dezintegrării Sinelui.

Deși fenomenul de gaslighting poate părea clar descris în teorie, aplicarea lui în viața de zi cu zi poate lua forme foarte subtile și greu de recunoscut.

Luând în considerare faptul că acest fenomen este unul care se derulează în timp și, mai ales, poate veni din partea unei persoane semnificative (partenerul de cuplu), consecințele asupra sănătății mintale ale victimelor pot fi extrem de puternice.

Abuzatorii gaslighter folosesc următoarele tehnici:

1. Mint cu detașare și impertinență. Scopul lor este ca tu să devii confuz și să începi să te întrebi dacă nu cumva are dreptate.

2. Neagă cu vehemență în ciuda dovezilor pe care tu le ai. Cu cât abuzatorul folosește mai des această tehnică, cu atât victima devine mai confuză și începe tot mai tare să își piardă încrederea în propria percepție și realitate.

3. Se folosesc și atacă ce îți este ție mai drag sau mai apropiat. Te va ataca exact prin acel context care știe că este important pentru tine astfel încât să te determine să îți pierzi încrederea în tine.

4. Te laudă . Dincolo de scopul de a te confuza, această acțiune este manipulare prin recompensă, pentru a-și exercita, din nou, controlul asupra ta.

5. Te destabilizează. Vor avea grijă să rupă de la rădăcină tot ce înseamnă stabilitate. Te vor face să te îndoiești de lucruri aparent banale, apoi de lucruri serioase, până la a te îndoi de tine, ca ființă. Aparent, singura ta conexiune cu „stabilitatea” rămâne abuzatorul.

6. Proiectează. Te înșală și te acuză pe tine că o faci.

7. Întorc oamenii împotriva ta. Te discreditează în fața tuturor persoanelor care i-ar putea deconspira astfel că nimeni din exterior nu va afla ce se întâmplă, de fapt.

8. Te izolează. Au grijă să te îndepărteze de toate persoanele care te-ar putea ajuta sau cărora le-ai putea împărtăși prin ce treci.

9. Nu sunt congruenți . Ce vorbesc este irelevant. Sunt doar povești.

10. Te doboară în timp. O minciună azi, o minciună mâine, o lipsă de congruență aici, una dincolo, o vorbă aruncată aiurea, iar apoi totul începe să ia amploare. Până și cei mai inteligenți și treji oameni pot fi trași în povestea unor asemenea abuzatori, mai ales dacă totul începe ca o poveste de iubire.

Toate acestea se întâmplă pentru că, efectuat în mod repetat și cronic, gaslighting-ul produce disonanță cognitivă și îndoială de sine, care produc, la rândul lor, o stare alterată de tumult interior din cauza atitudinilor și credințelor inconsistente. Caracterul cronic are ca scop obosirea victimei prin alimentarea constantă cu informații false. Atunci când se ajunge la extenuare, victima poate dezvolta un sentiment de neputință învățată, cauzată de persistența negării, furiei, proiecției și acuzațiilor venite din partea agresorului.

Este important ca orice persoană care realizează că este victima unui gaslighter, să ia atitudine și să nu cadă în capcana acestuia. Câteva metode de asigurare împotriva unui manipulator sunt:

1.      Menținerea contactului cu membrii ai familiei, prieteni de încredere la care poți apela în caz de nevoie și cărora să le poți expune situația pentru a vedea un punct de vedere din exterior;

2.      Păstrarea unui jurnal în care să notezi toate evenimentele importante care au avut loc sau alte acțiuni pe care manipulatorul le poate nega/folosi împotriva ta;

3.      Rezolvarea conflictelor personale/interioare, apelarea la ajutor de specialitate în caz de nevoie pentru a minimaliza vulnerabilitățile sau orice alt aspect de care un gaslighter se poate folosi ca să te slăbească și mai tare;

4.      Nu în ultimul rând, psiho-educația cu privire la aspecte ce țin de sănătatea mintală și relațiile interpersonale.

 

presentation image
Autor:    Simionescu Roxana, Psiholog, Terapeut, Dezvoltare Personala
Triunghiul iubirii a lui Robert Sternberg
Șocul emoțional și consecințele lui
TULBURAREA DE PERSONALITATE BORDERLINE
zoho chat